بررسي ميزان نیتریت و نیترات در برخی صيفي‌جات کشت شده در منطقه بسطام شهرستان شاهرود- ایران

نویسندگان

  • علی‌اکبر رودباری - مرکز تحقیقات سلامت محیط و کار، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران.
  • مرجان قنبريان دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشكي شاهرود
  • اله‌بخش جاوید - مرکز تحقیقات سلامت محیط و کار، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران.
  • مارال افشاری - کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران.

DOI::

https://doi.org/10.22100/jkh.v17i3.2704

چکیده

مقدمه: دریافت زیاد نیتریت و نیترات، سلامت انسان را تهدید مي‌کند. هدف از این مطالعه تعيين ميزان نیتریت و نیترات موجود در برخی صيفي‌جات کشت شده در منطقه بسطام شاهرود مي‌باشد.

مواد و روش‌ها: مطالعه در فصل تابستان انجام گردید، پس از تقسیم منطقه، جمعاً 25 نمونه صيفي‌جات، 15 نمونه خاک و سه نمونه آب، جهت تعيين میزان نیترات و نیتریت طبق دستورالعمل استاندارد (شماره 4106) مورد سنجش قرار گرفت.

نتايج: میانگین کلی میزان نیترات در خیار، گوجه فرنگی، سیبزمینی، بادمجان و پیاز به‌‌ترتیب برابر با 2/65±1/850، 4/25±1/642، 5/2±6/48، 5/4±8/14، 1/52±3/791 میلیگرم بر کیلوگرم وزن تر حاصل شد و این میزان در مورد نیتریت به‌ترتیب برابر با 1/0±23/9، 8/0±2/7، 04/0±52/0، 05/0±9/0، 32/0±3/5 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن تر به‌دست آمد که کلیه مقادیر به‌دست آمده کمتر از میزان استاندارد بود. میزان نیترات و نیتریت در خاک به‌ترتیب 2/562±68/1250 و 2/15±1/98 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن خاک گزارش شد. میزان نیترات و نیتریت در آب به‌ترتیب 2/2±68/5 و 2/0±23/0 میلی‌گرم در لیترگزارش شد.

نتيجهگيري: با توجه به مصرف بالای سبزیجات و صيفي‌جات در فصول تابستان و بهار که فصول کوددهی گیاهان و بوته‌ها نیز مي‌باشد، توجه هر چه بیشتر مسؤلین و کشاورزان بر فرآیند کشت و کوددهی محصولات کشاورزی و همچنین پایش مکرر میزان نیتریت و نیترات در سبزیجات کشور توصیه مي‌شود.

مراجع

Cammack R, Joannou CL, Cui X-Y, Torres Martinez C, Maraj SR, Hughes MN. Nitrite and nitrosyl compounds in food preservation. Biochim Biophys Acta Bioenerg 1999;1411:475-88. doi:10.1016/S0005-2728(99)00033-X

Merusi C, Corradini C, Cavazza A, Borromei C, Salvadeo P. Determination of nitrates, nitrites and oxalates in food products by capillary electrophoresis with pH-dependent electroosmotic flow reversal. Food Chem 2010;120:615-20. doi: 10.1016/j.foodchem.2009.10.035

Hsu J, Arcot J, Alice Lee N. Nitrate and nitrite quantification from cured meat and vegetables and their estimated dietary intake in Australians. Food Chem 2009;115:334-9. doi:10.1016/j.foodchem.2008.11.081

Ward MH, deKok TM, Levallois P, Brender J, Gulis G, Nolan BT, et al. Workgroup report: Drinking-water nitrate and health--recent findings and research needs. Environ Health Perspect 2005;113:1607-14. doi: 10.1289/ehp.8043

Research I of S and I. , test and measurement of nitrite and nitrate in fruit and vegetable products by their measured molecular spectrum. 1998.

FAO. setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs. 2006.

Commission Regulation (EU) No 1258/2011. Amending Regulation (EC) No 1881/2006 as regards maximum levels for nitrates in foodstuffs. Vol. 320, Official Journal of the European Union. 2011. doi: 1881/2006

ISIRI. Nitrat and Nitrit measurement in Food. 1998.

Jafari R FA and azizzade A. The amount of nitrate and nitrite in some vegetables produced in Esfahan city. J Esfahan Univ Med Sci 2000;3:123-5.

Pirsaheb, M. Sharafi, K., Moradi M. A survey on nitrite and nitrate levels in vegetables and cucurbits cultivated in northern and western plains of Kermanshah city in 2012. Food Hygine 2013;3:77-8.

Shahlaei A, Ansari NA, Dehkordie FS. Evaluation of nitrate and nitrite content of Iran southern (Ahwaz) vegetables during winter and spring of 2006. Asian J Plant Sci 2007;6:1197-203. doi: 10.3923/ajps.2007.1197.1203

Chung SY, Kim JS, Kim M, Hong MK, Lee JO, Kim CM, et al. Survey of nitrate and nitrite contents of vegetables grown in Korea. Food Addit Contam 2003;20:621-8. doi: 10.1080/0265203031000124146.

Ayaz A, Topcu A, Yurttagul M. Survey of nitrate and nitrite levels of fesh vegetables in Turkey. Journal of Food Technology 2007;p. 177–9.

Javid A, Roudbari AA, Mashayekh-Salehi A, Ghanbarian M, Ghanbarian M. The effect of conventional water disinfection methods on nitrate level. Int J Water 2020;14:1-13. doi: 10.1504/IJW.2020.112710

Joossens J V, Hill MJ, Elliott P, Stamler R, Lesaffre E, Dyer A, et al. Dietary salt, nitrate and stomach cancer mortality in 24 countries. European Cancer Prevention (ECP) and the INTERSALT Cooperative Research Group. Int J Epidemiol 1996;25:494-504. doi: 10.1093/ije/25.3.494

Stroka J. Food Additives & Contaminants: Part A: Chemistry, Analysis, Control, Exposure & Risk Assessment. Foreword. Vol. 28, Food additives & contaminants. Part A, Chemistry, analysis, control, exposure & risk assessment. England 2011;p.259. doi: 10.1080/19440049.2011.561599

Bartsch H, Ohshima H, Shuker DEG, Pignatelli B, Calmels S. Exposure of humans to endogenous N-nitroso compounds: implications in cancer etiology. Mutat Res Genet Toxicol. 1990;238:255-67. doi: 10.1016/0165-1110(90)90017-6

Ishaq S, Nunn L. Helicobacter pylori and gastric cancer: a state of the art review. Gastroenterol Hepatol from Bed to Bench 2015;8:S6-14.

Figura N, Marano L, Moretti E, Ponzetto A. Helicobacter pylori infection and gastric carcinoma: Not all the strains and patients are alike. World J Gastrointest Oncol 2016;8:40-54. doi: 10.4251/wjgo.v8.i1.40.

Liu KS-H, Wong IO-L, Leung WK. Helicobacter pylori associated gastric intestinal metaplasia: Treatment and surveillance. World J Gastroenterol 2016;22:1311-20. doi: 10.3748/wjg.v22.i3.1311

فایل‌های دیگر

چاپ شده

2022-09-26

شماره

نوع مقاله

مقاله پژوهشي