بررسی تأثیر آموزش بر آگاهی، نگرش و عملکرد دانش¬آموزان دختر مقطع راهنمایی در مورد مصرف شیر و لبنیات

نویسندگان

  • Mahmoud Vakili
  • Mohammad Hossein Baghiani-Moghadam
  • Aseye Pirzadeh
  • Mahboubeh Dehghani

DOI::

https://doi.org/10.22100/jkh.v2i4.280

کلمات کلیدی:

آموزش،آگاهی، نگرش، عملکرد، شیر و لبنیات، دانش¬آموزان

چکیده

مقدمه: تغذیه متعادل و استفاده از گروه شیر و لبنیات از مبانی مهم سلامتی کودکان و رشد جسمی و افزایش بازدهی آموزشی می­باشد و آموزش یکی از روش­های افزایش آگاهی و ایجاد نگرش و عملکرد صحیح در دانش­آموزان است. این مطالعه با هدف بررسی میزان تأثیر آموزش بر آگاهی، نگرش و عملکرد دانش­آموزان دختر مقطع راهنمایی شهرستان یزد در مورد مصرف شیر و لبنیات انجام پذیرفته است.

مواد و روش­ها: در این مطالعه نیمه تجربی، چهار کلاس دوم راهنمایی (106 دانش آموز) که از لحاظ تحصیلات و شغل والدین و بعد خانوار هم­گون بودند انتخاب و به­طور تصادفی به دو گروه مورد (دو کلاس با 52 دانش آموز) و شاهد (دو کلاس با 54 دانش آموز) تقسیم شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش­نامه­ای شامل چهار قسمت بود: سؤالات زمینه­ای و سؤالاتی در مورد آگاهی، نگرش و عملکرد دانش­آموزان در مورد مصرف شیر و لبنیات که با توجه به مطالعات قبلی طراحی شد. این پرسش­نامه به­صورت پیش آزمون (Pre-test) در هر دو گروه تکمیل گردید. سپس بر اساس اطلاعات به­دست آمده، برنامه آموزشی برای گروه مورد طراحی و اجرا شد و پس از دو ماه آزمون ثانویه (Post-test) از هر دو گروه به­عمل آمد. داده­ها بعد از کدگذاری با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری t زوجی تجزیه و تحلیل شد.

نتایج: بر اساس نتایج آزمون t زوجی، امتیاز آگاهی و نگرش دانش­آموزان گروه مورد بعد از آموزش به­طور معنی­داری افزایش یافته بود (001/0=P) ولی میزان افزایش امتیاز عملکرد آن­ها معنی­دار نبود (06/0=P). در گروه شاهد هیچ تغییر معنی­داری در نگرش (11/0=P) و عملکرد (68/0=P) آن­ها مشاهده نشد. ولی نمره آگاهی گروه شاهد به­طور معنی­داری افزایش یافته بود (001/0=P). با این وجود میزان افزایش آگاهی گروه مورد به­طور معنی­داری بیش­تر از گروه شاهد بود (001/0=P).

نتیجه گیری: برنامه آموزش تغذیه در مورد مصرف شیر و لبنیات در ارتقاء دانش، نگرش و رفتار تغذیه ای دانش­آموزان تحت مطالعه تأثیر مثبت داشته است. با توجه به پایین بودن سطح آگاهی، نگرش و عملکرد دختران و برای بهبود و اصلاح رفتار تغذیه­ای آنان در مورد مصرف شیر و لبنیات استفاده از برنامه آموزشی ضروری به­نظر می­رسد.

مراجع

سیمای جمعیت و سلامت در جمهوری اسلامی ایران (DHS). وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، معاونت سلامت، دفتر سلامت خانواده و جمعیت، با همکاری مرکز آمار ایران و صندوق حمایت از کودکان جهان (یونیسف) و صندوق جمعیت سازمان ملل متحد. تهران. چاپ صنوبر. 1379. صفحه 23.

پورعبدالهی پروین، قلی¬پور فرانک، کوشاور حسین. بررسی آگاهی دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی تبریز و دانشگاه تبریز از استئوپروزیس (پوکی استخوان) در سال 1382. فصل¬نامه پژوهشی طلوع بهداشت یزد 1384: سال4. شماره اول: صفحات44 تا 49.

محمدیها حسن. اصول تغذیه و مواد غذایی. چاپ چهارم. تهران. انتشارات دانشگاه تهران 1377. صفحات 94تا 95.

Kathlean ML, Sylvian E, Stump.K. Food Nutrition & Diet Therapy. New York: Elsevier (USA); 2004. p. 290-291.

مظفری خسروی حسن، افتخاری محمد حسن، شیدفر فرزاد. در ترجمه تغذیه پزشکی و بیماری¬ها. موریسون گیل، هارک لیزا (مولف). چاپ اول. تهران: انتشارات هنر سرای دانش، 1381، صفحات 113 تا 116.

پورعبدالهی پروین، هاکش زاده فاطمه. بررسی بسامد مصرف شیر و فراورده¬های آن در بین دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی تبریز. هفتمین کنگره تغذیه ایران سال 1381: صفحه 97. [چکیده]

شناور رضیه، محمدی صمد، وکیلی مرضیه، کاووسی الهام. بررسی تأثیر آموزش اهمیت شیر و فراورده های لبنی بر آگاهی دانش آموزان مدارس تحت پوشش شیر در مدرسه استان فارس سال تحصیلی 85-1384. نهمین کنگره تغذیه ایران سال1385: صفحه 263. [چکیده]

شیدفر محمدرضا، نیک¬پویان حسین، افضل¬آقایی محمد، صرر بهنام، خباز محمود، فضلی¬بزاز صمد، نوربخش نادر. تأثیر مداخله آموزشی مبتنی بر مشارکت جامعه بر آگاهی، نگرش و عادات و الگوهای تغذیه¬ای دانش آموزان ابتدایی. نهمین کنگره تغذیه ایران سال1385: صفحه 290. [چکیده]

نظری مهین، نیکنامی شمس¬الدین، حیدرنیا علیرضا، بابایی غلامرضا، قهرمانی لیلا. بررسی میزان تأثیر آموزش بر رفتارهای تغذیه ای دختران مدارس ابتدایی شهر چابهار. دومین کنگره سراسری آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، 17-15آذر ماه 1384: صفحه 64. [چکیده]

کرجی بانی منصور، منتظری¬فر فرزانه، امری اسحاق، داداشی¬پور علیرضا، مراد¬زاده محمدرضا، محمودی عباسعلی. بررسی تأثیر آموزش بر ارتقاء سواد تغذیه¬ای دانش آموزان دختر دبیرستانهای شهر زاهدان در سال 83-1382. دومین کنگره سراسری آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، 17-15 آذر ماه 1384: صفحه 54. [چکیده]

جویباری لیلا، وکیلی مرضیه، ثناگو الهام. بررسی الگوی مصرف صبحانه و میان وعده دانش آموزان مدارس ابتدایی شهرستان گرگان. هفتمین کنگره تغذیه ایران سال1381: صفحه77. [چکیده]

فتحی فاطمه، فتحی محمد، عزیز¬خانی خدیجه. بررسی میزان رضایتمندی دانش¬آموزان از اجرای طرح شیر رایگان مدارس شهرستان آباده 85- 1384. نهمین کنگره تغذیه ایران سال1385: صفحه 278. [چکیده]

Kozlowska Wojciechowska M, Uramowska Zyto B, Jarosz A, Makarewicz Wujec M. Impact of school childrens nutrition education program on the knowledge and nutritional behavior of their parents. Rocz Panstw zakl Hig.2002; 53(3): 253-8. [Abstract]

محامد فریبا. بررسی دانش و نگرش دانش¬آموزان دختر دبیرستانی در خصوص اهمیت تغذیه سالم در شهرستان گچساران. نهمین کنگره تغذیه ایران سال1385: صفحه 261. [چکیده]

یوسف¬پور لیلا، یوسف¬پور احمد. بررسی میزان آگاهی و عملکرد دانش آموزان دبیرستان دخترانه نواحی 1، 2 و 3 آموزش و پرورش شهر تبریز در مورد مصرف شیر و فرآورده¬های آن. نهمین کنگره تغذیه ایران سال 1385: صفحه 295. [چکیده]

Yukawa H, Suzuki T. Dietary calcium and women's health. Clin Calcium 2001; 11(2):157-62.

دانلود

چاپ شده

2008-03-18

شماره

نوع مقاله

مقاله پژوهشي

مقالات بیشتر خوانده شده از همین نویسنده

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>