کاهش اثرات سمیت کبدی ناشی از مواجهه حاد با کادمیوم توسط عصاره آبی- الکلی کاکوتی در موش صحرایی
DOI::
https://doi.org/10.22100/jkh.v13i4.2114کلمات کلیدی:
کادمیوم، کاکوتی، آنتی اکسیدان، استرس اکسیداتیو، سمیت کبدیچکیده
مقدمه: کادمیوم یک فلز سنگین بسیار سمی است که با القای استرس اکسیدایتو در کبد افراد اثرات سمی از خود بجا میگذارد. هدف از مطالعه حاضر کاهش اثرات سمیت کبدی ناشی از مواجهه با کادمیوم با استفاده از عصاره هیدرو الکلی گیاه کاکوتی بود.
مواد و روشها: این پژوهش یک مطالعه مداخلهای – تجربی بود که در آن تعداد 30 سر موش صحرایی در شش گروه (5 موش) به مدت 5 روز هر 24 ساعت یک بار مورد تزریق داخل صفاقی کادمیوم 300 میکرومولار به میزان ml/Kg 2 وزن بدن قرار گرفتند. پس از تزریق پنجم؛ تیمار موشها با استفاده عصاره کاکوتی در دوزهای 100و 300 و 600 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن به مدت یک ماه هفتهای یک بار، انجام شد. سپس موشها کشته شده، کبد آنها استخراج و میزان پروتئین، گلوتاتیون، مالون دی آلدهید، مقادیر SOD و شکست ژنوم در آن بررسی شد. نتایج با استفاده از آزمونهای آماری آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند و سطح معنیداری کمتر از 05/0 درنظر گرفته شد.
نتايج: در گروه کادمیوم در مقایسه با کنترل افزایش فعالیت آنزیمهای کبدی، و کاهش مقادیر گلوتاتیون (P<0.05) کاهش فعالیت سوپراکسید دیسموتاز (P<0.001) گلوتاتیون ردوکتاز (P<0.003) و گلوتاتیون پراکسیداز (P<0.005) و افزایش مقادیر مالون دی الدهید (P<0.001) مشاهده شد. در گروه های تحت تیمار با عصاره هیدروالکلی کاکوتی کاهش فعالیت آنزیمهای کبدی، افزایش مقادیر گلوتاتیون (P<0.05)، سوپراکسید دیسموتاز (P<0.001) و کاهش مقادیر مالون دی الدهید (P<0.001) در مقایسه با گروه کادمیوم مشاهده شد.
نتیجهگیری: عصاره هیدروالکلی کاکوتی با افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی و تقویت سیستم دفاع آنتیاکسیدانی منجر به کاهش اثرات سمی ناشی از تجمع کادمیوم در کبد موش صحرایی شد.
چاپ شده
شماره
نوع مقاله
مجوز
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.