تأثیر ویتامین Cتکمیلی بر سطح قند و چربی خون در بیماران دیابتی نوع II
DOI::
https://doi.org/10.22100/jkh.v3i1.203کلمات کلیدی:
دیابت نوع II، ویتامین C، قند خون ناشتا، چربی خون، هموگلوبين گليكوزيلهچکیده
مقدمه: افراد ديابتي بيشتر از افراد عادي در معرض عوارض متعدد قلبي- عروقی، عصبی، کلیوی، چشمی میباشند. از آنجاکه ويتامين C در بسياري از فعل و انفعالات شيميايي بهطور رقابتي جانشين گلوکز ميشود و از گليکوزيله شدن غير آنزيمي پروتئينها از جمله هموگلوبين و لیپوپروتئینها جلوگيري ميکند، به نظر ميرسد در پیشگیری از عوارض دیابت مؤثر باشد. در این مطالعه تأثیر ویتامین C تکمیلی بر روی میزان قند و چربی بیماران دیابت نوع II مورد بررسی قرار گرفته است.
مواد و روشها: اين مطالعه از نوع کارآزمايي باليني تصادفی دو سوکور میباشدکه بر روي 136 بيمار مبتلا به ديابت نوع II انجام شده است. بیماران بهطور تصادفی در دو گروه دریافتکننده ویتامین C (به مقدار 1250 گرم، پنج بار در روز، به مدت 3 ماه) و دارونما قرار گرفتند، میزان قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله، کلسترول، تریگلیسرید LDL ,HDL آنها قبل و بعد ازمطالعه اندازهگیری شد و اطلاعات بهدست آمده با استفاده از آزمون t نمونههاي زوج و نرمافزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتايج: در این مطالعه اکثریت بیماران را زنان تشکیل دادهاند (در گروه دريافتكننده ويتامين C، 7/64% و گروه شاهد 2/62%). ميانگين سني گروه دريافتكننده ويتامين C برابر 8/6 ± 8/51 سال و گروه دارونما (شاهد) 7/9 ± 8/50 سال گزارش شده است. در پایان مطالعه در گروه مصرفکننده ویتامین C نسبت به گروه شاهد ميانگین غلظت FBS، LDL، تريگليسريد، كلسترول و هموگلوبين گليكوزيله بهطور معناداری کاهش و ميانگين HDL در گروه مصرفکننده ویتامین C افزایش معناداری داشته است.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه نشان میدهد که ویتامین C تکمیلی، میزان قند و چربی خون را در بیماران دیابتی نوع دو کاهش میدهد. لذا مصرف آن را میتوان به بیماران دیابتی توصیه نمود و بهاین وسیله باعث کاهش عوارض این بیماری خواهیم بود.
مراجع
Marion JF, Medical nutrition therapy for diabetes mellitus and hyperglycemia of nondiabetic origin. In: Mahan LK, Escott-stump S, editors. Krauses food nutrition and diet therapy. 10th ed. Philadelphia pennsylavania: W.B. Saunders Company; 2004.p.742-780.
Hjelm k, Mufunda E, Nambozi G, Kemp J. Preparing nurses to face the pandemic of diabetes meilitus: A literature review. J Adv Nurs 2003; 4(5): 424-34.
Wild S, Roglic G, Green AS. Global prevalence of diabetes: Estimates for the year 2000 and projections for 2030. Diabetes Care 2004; 27: 1047-1053.
Azizi F, Janghorbani M, Hatami H. Epidemiology and control of common disorders in Iran. Tehran: Khosravi press; 2004.
Larijani B, Abolhasani F, Tabatabayi O, Mohajerani MR. Frequency of diabetes type II in Iran, 1380. Iranian Journal of Diabetes and Lipid Disorders 2005; 4(3): 83-85.
Esteghamati A, Gouya M, Abbasi M, Delavari M, Alikhani A, Alaedini S, et al. Prevalence of diabetes and impaired fasting glucose in the adult population of Iran: National survey of risk factors for non-communicable diseases of Iran. Diabetes Care 2008; 31(1): 96-98.
Brownlee M, Cerami A, Vlassara H. Advanced products of non–enzymatic glycosylation. In: Kahn CP, Weir, editors. Joslin’ S diabetes mellitus. Philadelphia: lea and Febiger; 1994. p.631-47.
Shoff SM, Mares-Perlman JA, Cruickshanks KJ, Klein R, Klein BE, Ritter LL. G Glycosylated hemoglobin concentrations and vitamin E, vitamin C, and beta-carotene intake in diabetic and nondiabetic older adults. Am J Clin Nutr 1993; 58(3): 412-6.
Waezulikova I, Krahulec B, Carsky J, Orszaghova Z. Effect of vitamin C and E on non enzymatic glycation and physicochemical properties of isolated erythrocyte membranes in diabetic patients. J Bratisl Lek Listy 2000; 101: 752-6.
Farvid MS. Effects of supplementation with vitamin C or E on blood suger and lipids of diabetic patients[dissertantion]. Tehran: Shaheed Beheshti University of Medical Sciences; 1998.
Darvish Moghaddam S, Moshtaghi Kashanian GH, Hayatbakhsh M, Mehdipour A. Effect of pharmacologic doses of vitamin C on glycosylated hemoglobin in type 2 diabetic patients. IJEM 2003; 4 (1): 15-21. Persian.
Erikson J, Kohvakka A. Magnesium and ascorbic acid supplementation in diabetes mellitus. Ann Nutr Metab 1995; 39: 217-23.
- Forghani B, Goharian V, Kassayian N, Amini M. The effect of vitamin C supplements on serum lipoprotein levels in NIDDM patients. J M C Isfahan Univ 2001; 2: 95-100. Persian.
Perry RC, Shankar RR, Fineberg N, McGill J, Baron AD. HbA1c measurement improves the detection of type 2 diabetes in high-risk individuals with nondiagnostic levels of fasting plasma glucose. Diabetes Care 2001; 24: 465-471.
Jesudason DR, Dunstan K, Leong D, Wittert GA. Macrovascular risk and diagnostic criteria for type 2 diabetes implications for the use of FPG and HbA1c for cost-effective screening. Diabetes Care 2003; 26: 485-490.
Padayatty SJ, Katz A, Wang Y, Eck P, Kwon O, Less JH, et al. Vitamin C as an antioxidant: Evaluation of its role in disease prevention. J Am Coll Nutr 2003; 22(1): 18-35.
Hillstrom RJ, Yacapin-Ammons AK, Lynch SM. Vitamin C inhibits lipid oxidation in human HDL. J Nutr 2003; 133:3047-3051.
Hallfrisch J, Singh VN ,Muller DC, Baldwin H. Bannon ME, Andres R. High plasma vitamin C associated with high plasma HDL- and HDL2 cholesterol. Am J Clin Nutr 1994; 60(1): 100-5.
Forghani B, Goharian V, Kasaeeian N, Amini M. The influence of supplemental vitamin C on glycosylated hemoglobin in patients with type 2 diabetes. mellitus. Int J Endocrinol Metab 2003; 2:67-70.
Afkhami-Ardekani M, Vahidi AR, Borjian L, Borjian L. Effect of vitamin C supplement on glycosylated hemoglobin in patients with type 2 diabetes. J Shah Sad Univ 2003; 10: 15-8. Persian.
چاپ شده
شماره
نوع مقاله
مجوز
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.