بررسی ارتباط بین وزن هنگام تولد و وضعیت تغذیه و ابتلا به بیماری قبل از یک سالگی با وضعیت رشد كودكان 5-2 ساله شهر زاهدان سال87-1386
DOI::
https://doi.org/10.22100/jkh.v5i0.983کلمات کلیدی:
كم وزني، لاغري، كوتاه قدي، زاهدانچکیده
مقدمه: ارزیابی دورهاي شاخصهاي تغذیهای در کودکان و تعیین عوامل مرتبط با آن در ارتقاء سلامت کودکان و جامعه اهمیت بسزایی دارد و وضعیت بهداشتی هر منطقه را نشان میدهد. هدف از اين مطالعه بررسی ارتباط بین وزن هنگام تولد و وضعیت تغذیه و ابتلا به بیماری قبل از یک سالگی با وضعیت رشد كودكان 5- 2 ساله شهر زاهدان میباشد
مواد و روشها: در اين مطالعه مقطعي تعداد 1012 كودك 5- 2 سال از 5 منطقه شهري بهصورت چند مرحلهاي انتخاب و بررسي شدند. اطلاعات با استفاده از پروندهها و مصاحبه با مادر كودك مراجعهكننده جمعآوري شد. در اين مطالعه سه شاخص وزن براي قد، قد براي سن و وزن براي سن به ترتيب بهعنوان نمايه وضع تغذيه زمان حال يا لاغري، زمان گذشته يا كوتاه قدي و زمان حال و گذشته يا كم وزني با Z کمتر از 5/2-مورد بررسي قرار گرفت. دادهها در نرمافزار SPSS با استفاده از رگرسیون لوجستیک تک متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
يافتهها: در این مطالعه میزان شیوع لاغری، کوتاه قدی وکم وزنی بهترتیب 9/2%، 4/8% و 4/2% برآورد شد. در اين مطالعه 6/28% کودکان سابقه عفونت داشتند که از بين آنها 7% به اسهال،2/10% به عفونتهاي تنفسي و 5/5% نیز به ساير بيماريها مبتلا شده بودند. در ضمن 4/11% از كودكان بهطور توأم به دو عفونت مبتلا شده بودند. 8/10% کودکان کم وزنی هنگام تولد داشتند و تنها 86% کودکان تغذیه انحصاری با شیر مادر داشتند. در این مطالعه کم وزنی با شیوع بالای هرسه شاخص تغذیهای، سابقه عفونت با کوتاه قدی و وضعیت تغدیه نیز با کم وزنی و لاغری ارتباط معناداری را نشان دادند (05/0P<).
نتيجهگيري: با توجه به نتایج مطالعات قبلی به نظر میرسد این شاخصها رو به بهبودی است ولی برای کاهش شاخصهای سوء تغذیه بهترین روش همان آموزشهای لازم به مادران قبل از تولد و مراقبت از آنها برای پیشگیری از تولد نوزادان کم وزن و آموزش مادران در مورد بهداشت خانواده و اهمیت تغذیه با شیر مادر است.
دانلود
چاپ شده
شماره
نوع مقاله
مجوز
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.