تأثير بخار آب و نانوسيل بر حذف آلودگي ميكروبي از دستگاه‌هاي توليد بستنی

نویسندگان

  • Gholamreza Jahed Khaniki1 1- دانشگاه علوم پزشكي تهران- دانشکده بهداشت- گروه مهندسي بهداشت محيط.
  • Ramin Nabizadeh Nodehi1 1- دانشگاه علوم پزشكي تهران- دانشکده بهداشت- گروه مهندسي بهداشت محيط.
  • Alireza Sheikhzadeh2 2- دانشگاه علوم پزشكي شاهرود- معاونت بهداشتي- گروه بهداشت محيط.
  • Majid Arabameri3 3- دانشگاه علوم پزشكي شاهرود- معاونت غذا و دارو- كارشناس ارشد صنايع غذايي.
  • Mehdi Mirzaei4 4- دانشگاه علوم پزشكي شاهرود- دانشكده پزشكي- گروه علوم پايه.
  • Maliheh Fallah3
  • Tayyebeh Javaheri3

DOI::

https://doi.org/10.22100/jkh.v10i1.333

کلمات کلیدی:

بخار آب، نانوسيل، بستني سنتي، دستگاه، گندزدايي، بار ميكروبي.

چکیده

مقدمه: هدف از مطالعه، مقايسه اثر بخار آب و نانوسيل بر حذف بار ميكروبي تجهيزات كارگاه‌هاي سنتي تولید بستنی مي‌باشد.

مواد و روش‌ها: در اين تحقيق ابتدا بار ميكروبي دستگاه‌هاي توليد بستني سنتي اندازه‌گيري شد، سپس هر يك از اين دو گندزدا با سطوح داخلي دستگاه توليد بستني در زمان‌هاي 5، 15 و 30 دقيقه تماس داده شد. پس از هر بار گندزدايي، در شرايط كنترل شده از سطوح مذكور نمونه‌برداري انجام و به‌روش استاندارد كشت داده شد. بر روي داده‌هاي حاصل، آزمون‌های آماري Two-Way Annova و Tukey در محيط SPSS انجام شد و در نهايت اثربخشي اين دو روش بر بار ميكروبي كل، كليفرم و اشريشياكلي مقايسه گرديد.

نتايج: در اين مطالعه، بخار آب در كمترين زمان مواجهه (5 دقيقه) توانست تعداد كل باكتري‌ها، كل كليفرم و اشريشياكلي را به صفر برساند. همچنين با افزایش زمان مواجهه با نانوسيل 2 و 6 درصد، كارايي حذف كل باكتري‌ها، كل كليفرم و اشريشياكلي افزايش يافت. نتایج آنالیزهای آماری نيز نشان داد ميزان حذف كل باكتري‌ها بين زمان‌های 5 و 15 دقيقه و همچنين بين زمان‌هاي 5 و 30 دقيقه با نانوسيل 2 و 6 درصد، معنادار بود (P به‌ترتيب 01/0 و 006/0) و بين زمان‌هاي 15 و 30 دقيقه معنادار نبود (21/0P=).

نتيجه‌گيري: نتايج نشان داد كه هر دو گندزدا توانايي دستيابي به استانداردهاي كيفيت ميكروبي دستگاه‌هاي توليد بستني سنتي را دارند اما بخار آب در مدت زمان كمتري از نانوسيل توانست كل باكتري‌ها، كليفرم و اشريشياكلي را به حد استاندارد برساند.

دانلود

چاپ شده

2014-11-15

شماره

نوع مقاله

مقاله پژوهشي

مقالات بیشتر خوانده شده از همین نویسنده

<< < 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 > >>