Assessing the effect of education on knowledge, attitude and practice of guidance school students about milk and dairy products

Authors

  • Mahmoud Vakili
  • Mohammad Hossein Baghiani-Moghadam
  • Aseye Pirzadeh
  • Mahboubeh Dehghani

DOI:

https://doi.org/10.22100/jkh.v2i4.280

Keywords:

Education, Knowledge, Attitude, Practice, Students, Milk and dairy products.

Abstract

Introduction: The balanced nutritional diet and intake of milk and dairy products is one of the main determinants of child health and their success in school. This study was undertaken to determine the effect of education on KAP of middle school girls about milk and dairy products.

 

Methods and Materials: This quasi experimental study was carried out on 106 second grade middle school students which were matched by parent education level, job and family size. Subjects were divided to case (group two classes with 52 students) and control (group two classes with 54 students) randomly. Data were collected with a questionnaire which was included four parts: demographic questions and questions regard knowledge, attitude and practice of students about milk and dairy products. In the pretest both group completed the questionnaire. According to the results an educational interventional program were designed and implemented for case group. After two months post test were carried out. Data were analyzed by SPSS soft ware and suitable tests such as paired t-test were used as well.

 

Results: The paired t–test showed a significant increase in scores of knowledge, attitude and practice of case group after intervention (P= 0.000). But increase in scores of their practice was not significant (P= 0.06). There was no significant increase in scores of attitude (P= 0.11) and practice (P= 0.68) of control group and the score of their knowledge was increased significantly (P= 0.000). However the difference between increase scores in case and control groups was significant (P= 0.000).

 

Conclusion: According to the results education has a positive effect on KAP of middle school girls about intake of milk and dairy products and due to low KAP scores of students, seams mass health education should be provided for all students.

References

سیمای جمعیت و سلامت در جمهوری اسلامی ایران (DHS). وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، معاونت سلامت، دفتر سلامت خانواده و جمعیت، با همکاری مرکز آمار ایران و صندوق حمایت از کودکان جهان (یونیسف) و صندوق جمعیت سازمان ملل متحد. تهران. چاپ صنوبر. 1379. صفحه 23.

پورعبدالهی پروین، قلی¬پور فرانک، کوشاور حسین. بررسی آگاهی دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی تبریز و دانشگاه تبریز از استئوپروزیس (پوکی استخوان) در سال 1382. فصل¬نامه پژوهشی طلوع بهداشت یزد 1384: سال4. شماره اول: صفحات44 تا 49.

محمدیها حسن. اصول تغذیه و مواد غذایی. چاپ چهارم. تهران. انتشارات دانشگاه تهران 1377. صفحات 94تا 95.

Kathlean ML, Sylvian E, Stump.K. Food Nutrition & Diet Therapy. New York: Elsevier (USA); 2004. p. 290-291.

مظفری خسروی حسن، افتخاری محمد حسن، شیدفر فرزاد. در ترجمه تغذیه پزشکی و بیماری¬ها. موریسون گیل، هارک لیزا (مولف). چاپ اول. تهران: انتشارات هنر سرای دانش، 1381، صفحات 113 تا 116.

پورعبدالهی پروین، هاکش زاده فاطمه. بررسی بسامد مصرف شیر و فراورده¬های آن در بین دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی تبریز. هفتمین کنگره تغذیه ایران سال 1381: صفحه 97. [چکیده]

شناور رضیه، محمدی صمد، وکیلی مرضیه، کاووسی الهام. بررسی تأثیر آموزش اهمیت شیر و فراورده های لبنی بر آگاهی دانش آموزان مدارس تحت پوشش شیر در مدرسه استان فارس سال تحصیلی 85-1384. نهمین کنگره تغذیه ایران سال1385: صفحه 263. [چکیده]

شیدفر محمدرضا، نیک¬پویان حسین، افضل¬آقایی محمد، صرر بهنام، خباز محمود، فضلی¬بزاز صمد، نوربخش نادر. تأثیر مداخله آموزشی مبتنی بر مشارکت جامعه بر آگاهی، نگرش و عادات و الگوهای تغذیه¬ای دانش آموزان ابتدایی. نهمین کنگره تغذیه ایران سال1385: صفحه 290. [چکیده]

نظری مهین، نیکنامی شمس¬الدین، حیدرنیا علیرضا، بابایی غلامرضا، قهرمانی لیلا. بررسی میزان تأثیر آموزش بر رفتارهای تغذیه ای دختران مدارس ابتدایی شهر چابهار. دومین کنگره سراسری آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، 17-15آذر ماه 1384: صفحه 64. [چکیده]

کرجی بانی منصور، منتظری¬فر فرزانه، امری اسحاق، داداشی¬پور علیرضا، مراد¬زاده محمدرضا، محمودی عباسعلی. بررسی تأثیر آموزش بر ارتقاء سواد تغذیه¬ای دانش آموزان دختر دبیرستانهای شهر زاهدان در سال 83-1382. دومین کنگره سراسری آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، 17-15 آذر ماه 1384: صفحه 54. [چکیده]

جویباری لیلا، وکیلی مرضیه، ثناگو الهام. بررسی الگوی مصرف صبحانه و میان وعده دانش آموزان مدارس ابتدایی شهرستان گرگان. هفتمین کنگره تغذیه ایران سال1381: صفحه77. [چکیده]

فتحی فاطمه، فتحی محمد، عزیز¬خانی خدیجه. بررسی میزان رضایتمندی دانش¬آموزان از اجرای طرح شیر رایگان مدارس شهرستان آباده 85- 1384. نهمین کنگره تغذیه ایران سال1385: صفحه 278. [چکیده]

Kozlowska Wojciechowska M, Uramowska Zyto B, Jarosz A, Makarewicz Wujec M. Impact of school childrens nutrition education program on the knowledge and nutritional behavior of their parents. Rocz Panstw zakl Hig.2002; 53(3): 253-8. [Abstract]

محامد فریبا. بررسی دانش و نگرش دانش¬آموزان دختر دبیرستانی در خصوص اهمیت تغذیه سالم در شهرستان گچساران. نهمین کنگره تغذیه ایران سال1385: صفحه 261. [چکیده]

یوسف¬پور لیلا، یوسف¬پور احمد. بررسی میزان آگاهی و عملکرد دانش آموزان دبیرستان دخترانه نواحی 1، 2 و 3 آموزش و پرورش شهر تبریز در مورد مصرف شیر و فرآورده¬های آن. نهمین کنگره تغذیه ایران سال 1385: صفحه 295. [چکیده]

Yukawa H, Suzuki T. Dietary calcium and women's health. Clin Calcium 2001; 11(2):157-62.

Published

2008-03-18

Issue

Section

Original Article(s)

How to Cite

Assessing the effect of education on knowledge, attitude and practice of guidance school students about milk and dairy products. (2008). Knowledge and Health in Basic Medical Sciences, 2(4), 40-45. https://doi.org/10.22100/jkh.v2i4.280

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>