کاربرد تحقیقات کیفی و ترکیبی به¬عنوان رویکردهای نوین در اپیدمیولوژی اجتماعی
DOI:
https://doi.org/10.22100/jkh.v5i0.977Keywords:
تحقیقات کیفی، ترکیبی، اپیدمیولوژی اجتماعیAbstract
مقدمه: رشته اپیدمیولوژی بهعنوان علم میان رشتهای دارای شاخههای متعدد از جمله اپیدمیولوژی اجتماعی است.این شاخهی اپیدمیولوژی ترکیبی از اپیدمیولوژی کلاسیک و علوم اجتماعی و رفتاری است. نگرش اپیدمیولوژی اجتماعی به فاکتورهای اجتماعی صرفاً از زاویه جسمانی نیست بلکه نگرشی مبتنی بر هویت مستقل عوامل اجتماعی و مطالعه نقش آنها بر سلامت جامعه میباشد.از این روی، به نظر میرسد که اپیدمیولوژی اجتماعی پتانسیل استفاده از رویکردهای متعدد کمی، کیفی و ترکیبی را داراست. هدف این مطالعه ارزیابی کاربرد این رویکردها در تحقیقات اپیدمیولوژی اجتماعی میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه از روش مرور غیرساختاریافته استفاده و با بهکارگیری کلمات کلیدی "رویکردهای تحقیقات کیفی، روش ترکیبی، سلامت، فاکتورهای اجتماعی و اپیدمیولوژی اجتماعی" به زبان انگلیسی از منابع متعدد الکترونیکی و کتابخانهای در دو دهه گذشته مورد جستجو قرار گرفت. منابع قابل دسترس شامل کتابها، مقالات، گزارشهای سمینارهای علمی در حوزههای مشترک کلید واژهها مورد بررسی قرار گرفت.
يافتهها: بررسی تحقیقات و تألیفات قبلی نشاندهنده استقبال محققین از این رویکردها (کیفی و ترکیبی) در حوزههای مختلف علوم پزشکی در درک معضلات سلامت میباشد. مضافاً اپیدمیولوژیستهای اجتماعی معتقدند که مطالعات کمی وکیفی باید به موزات هم نگریسته شوند زیرا بدون خلق تئوریها و مدلها، اطلاعات پایه اندکی در رابطه با پارامترهای مورد اندازهگیری، کاربرد مدلهای آماری و چگونگی تفسیر نتایج آنها موجود میباشد.
نتيجهگيري: به نظر میرسد که اپیدمیولوژی بهطور اعم و اپیدمیولوژی اجتماعی بهطور اخص نیازمند به تحول در بهکارگیری رویکردهای مذکوردر حوزههای مختلفی چون روانی، اجتماعی و معنوی بوده، تا با کاربرد این رویکردها علاوه بر انعطافپذیری محققین سلامت و علوم پزشکی در استفاده از رویکردهای متعدد، باعث افزایش توانایی آنان در درک مشکلات سلامت از جمله بیماریها و معضلات بهداشتی نوپدید گردد.
Downloads
Published
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.