اپیدمیولوژی بیماری تولارمی و نقش آن در بيوتروريسم
DOI::
https://doi.org/10.22100/jkh.v5i0.997کلمات کلیدی:
بیماری تولارمی، فرانسیسلاتولارنسیس، اپیدمیولوژی، تشخیص سریع، بیوتروریسمچکیده
بیماری تولارمی یکی از بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان است که به نامهای مختلف از قبیل تب خرگوش (Rabbit Fiver)، تب دی فلای (Dee-Fly Fever)، بیماری اوهارا (Ohara Disease ) نامیده میشود.
عامل بیماری فرانسیسلا تولارنسیس میباشد. تمام سوشهای آن به لحاظ سرولوژیکی یکسان ولی به لحاظ اپیدمیولوژیکی وبیو شیمیایی به دوگروه بیولوژیک تیپ A (بیووارتولارنسیس) و تیپ B (بیووارپالااریکتیکا) تقسیم میشوند. وسعت انتشار آن با مخازن حیوانی مختلف میباشد. نشانههای بالینی آن بر حسب راه ورود عامل عفونی به بدن و حدت بیماریزائيی سوشهای مختلف آن متفاوت و به اشکال تنفسی، تیفوئیدی، چشمی، غدهای و احشایی دیده میشود. به لحاظ اپیدمیولوژی این بیماری در سال 1911 بهعنوان بیماری شبه طاعون جوندگان توصیف و سپس بهعنوان یک بیماری بالقوه شدید و کشنده در انسان مطرح شد. اپیدمیهای آن در دهههای 1930 و 1940 بهدنبال مصرف آب آلوده در اروپا و شوروی سابق درانسان و نوع حیوانی آن در ایالات متحده به وقوع پیوست. بزرگترین طغیان ثبت شده ناشی از تولارمی استنشاقی در سال 1967- 1966 در یک منطقه کشاورزی در سوئد بوده است. این بیماری در تمام قسمتهای آمریکای شمالی و نواحی زیادی از اروپا، شوروی سابق و چین و ژاپن شایع است. تشخیص سرولوژیک حیوانی این بیماری برای نخستین بار در ایران در سال 1973 توسط محققین بخش اپیدمیولوژی انستیتوپاستور ایران انجام پذیرفت. همچنین در سال 1360 اولین مورد تولارمی غدهای در انسان توسط دکتر یونس کریمی رئيس اسبق بخش اپيدميولوژي تشخیص داده شد.
بیماری تولارمی میتواند برای مقاصد جنگ میکروبی و بیوتروریسمی بهصورت انتشار افشانهای بهکار گرفته شود. از طرفی دیگر به-دلیل اینکه افتراق پنومونی تنفسی آن از طغیان طبیعی بیماریهای رایج بهویژه آنفلوآنزا و پنومونیهای آتیپیکال و یا یکی از انواع پنومونیهای ایجاد شده بهوسیله جنگ افزارهای بیولوژیک نظیر طاعون، آنتراکس یا تب کیو کار مشکلی خواهد بود. در نتیجه با عنایت به اهمیت موضوع لزوم مطالعات اپیدمیولوژیک بهویژه تشخیص سریع آن در مراکز مختلف بهعنوان یکی از اهداف و پیشنهادات مهم در این كنگره مطرح میگردد.دانلود
چاپ شده
شماره
نوع مقاله
مجوز
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.