بررسی هیستومورفومتری رحم رتهای اواریکتومی شده و نقش ماست سلها در مراحل فولیکولر و لوتئال
DOI::
https://doi.org/10.22100/jkh.v19i4.3387کلمات کلیدی:
اواریوکتومی, مرحله فولیکولر, مرحله لوتئالچکیده
مقدمه: تغییرات بافتشناسی دستگاه تناسلی متعاقب برداشت تخمدان و نیز نقش ماست سلها در باروری، لانهگزینی، آبستنی و عملکرد سیستم تناسلی موجب شد که در مطالعه حاضر به بررسی ارتباط پراکندگی ماست سلها با تغییرات بافتشناسی رحم در مراحل مختلف جنسی رتهای اواریکتومی شده بپردازیم.
مواد و روشها: در این مطالعه تعداد ۴۰ سر موش رت بالغ (۲۲۰-۲۰۰ گرم) بهطور تصادفی در ۵ گروه اصلی و ۲ زیر گروه قرار گرفتند. گروهها عبارتند از کنترل، روزهای اول، دوم، چهارم و هشتم پس از اواریکتومی که هرکدام در مراحل فولیکولر و لوتئال بررسی شدند. نمونهبرداری از شاخ رحم بلافاصله پس از آسانکشی در روزهای مربوطه انجام شد و نمونهها جهت مطالعه بافتشناسی و هیستومورفومتری تحت رنگآمیزی H&E و تولوئیدین بلو قرار گرفتند.
نتایج: مطالعه شاخصهای مختلف هیستومورفومتری نشان داد که تغییرات متنوعی در روزهای پس از اواریکتومی ایجاد شد که این تغییرات اغلب در روز هشتم پس از اواریکتومی بیشتر از روزهای قبل بود. همچنین میانگین تعداد عروق خونی آندومتر نیز پس از کاهش در مرحلهی فولیکولر و افزایش در مرحلهی لوتئال ۲۴ ساعت بعد اواریوکتومی بهتدریج تا روز ۸ افزایش یافت بهطوریکه در روز ۸ دارای افزایش معنیدار نسبتبه گروه کنترل بود (۰۵/۰<P).
نتیجهگیری: مطالعه حاضر نشان داد که تغییرات پراکندگی ماست سلهای دستگاه تناسلی در گروهها و مراحل مختلف، ممکن است با تغییرات بافتی دستگاه تناسلی رتهای اواریکتومی شده ارتباط داشته باشد.
چاپ شده
شماره
نوع مقاله
مجوز
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.