بررسي وضعيت دريافت‌ ريزمغذي‌ها در بستگان درجه‌ يك‌ سالم، ديابتي و دچار اختلال تحمل گلوكز بيماران‌ ديابتي نوع II

نویسندگان

  • Hossein Khosravi-Broojeni دانشگاه علوم پزشكي زنجان- گروه تغذیه و بیوشیمی
  • Badrolmolok Forghani دانشگاه علوم پزشكي اصفهان- مركز تحقيقات غدد و متابوليسم اصفهان
  • Maryam Zare دانشگاه علوم پزشكي اصفهان- مركز تحقيقات غدد و متابوليسم اصفهان
  • Sasan Haghighi دانشگاه علوم پزشكي اصفهان- مركز تحقيقات غدد و متابوليسم اصفهان
  • Masoud Amini فوق تخصص غدد- مركز تحقيقات غدد و متابوليسم اصفهان
  • Ahmad Khosravi دانشگاه علوم پزشکي شاهرود- کارشناس ارشد اپيدميولوژي

DOI::

https://doi.org/10.22100/jkh.v2i4.253

کلمات کلیدی:

ريزمغذي، ديابت، اختلال تحمل گلوكز، دريافت غذايي، بستگان

چکیده

مقدمه: با توجه به نقش رژيم غذايي در افزايش خطر بروز ديابت نوع II، اين مطالعه با هدف تعيين وضعيت مصرف ريزمغذي‌ها در الگوي غذايي فاميل درجه يك بيماران ديابتي نوع II به انجام رسيده است.

مواد و روش­ها: 210 نفر از افراد فاميل درجه يك بيماران ديابتي نوع II بر مبناي نتايج تست تحمل گلوکز به دو دسته مختل (بیماران ديابتي + بیماران دارای آزمون تحمل گلوکز مختل) و سالم تقسيم­بندي گرديدند. پس از تكميل پرسش­نامه ياد­داشت سه روزه خوراك در اين افراد، ميزان دريافت انرژي روزانه، منيزيم، روي، كلسيم، فسفر، كروميوم و ويتامين‌هاي B1 ,C ,E و B6 با استفاده از نرم­افزار N3 محاسبه و نتايج با آزمون t و سطح معني­داري 05/0 مورد مقايسه قرار گرفت.

نتايج: میانگين سن در دو گروه مختل و سـالم به­ترتيب 2/5 ± 9/48 و 7/6 ± 6/43 سال (001/0= P) و میانگین نمایه توده بدنی در دو گروه نیز  7/0 ± 3/29 و 8/0 ± 7/28 كيلوگرم بر مترمربع بود. ميانگين دريافت انرژي، منيزيم، روي، كلسيم، فسفر، كروميوم و ويتامين‌هاي E، C، B1 و B6 در دو گروه تفاوت معني‌داري نداشت (05/0<P).

نتيجه­گيري: هرچند تفاوتي بين دريافت ريزمغذي‌ها در دو گروه مشاهده نشده است ولي مقادير دريافت بعضي از ريزمغذي‌ها مانند كروميوم، منيزيم، روي و ويتامين‌ E كم­تر از مقادير توصيه شده مي­باشد. اهميت اين مطلب در

مراجع

Franz MJ. Medical Nutrition Therapy for Diabetes Mellitus and Hypoglycemia of non diabetic Origin. In: Mahan LK, Scutt-Staup S. Krause’s Food Nntrition and Diet Therapy. 10th ed. Philadelphia USA: WB Saunders Company; 2000 .p. 742 – 80.

Burke JP, Williams K, Gaskill SP, Hazuda HP, Haffner SM, Stern MP, et al. Rapid rise in the incidence of type II diaberes from 1987 to 1996: results from the San Antonio Heart Study. Arch Intern Med 1999; 159(13): 1450- 6.

Stern MP. Kelly West Lecture. Primary prevention of type II diabetes mellitus. Diabetes Care 1991; l4 (5): 399- 410.

Hu FB, van Dam RM, Liu S. Diet and risk of type II diabetes: the role of type of fat and carbohydrare. Diabetologia 2001; 44: 805- 17.

Linder MC. Nutritional Biochemistry and Metabolism with Clinical Applications. 2nd ed. New York: McGraw-Hill/Appleton & Lange; 1991.

Nadler JL, Buchanan T, Natarajan R, Antonipillai I, Bergman R, Rude R. Magnesium deficiency produces insulin resistance and increased thromboxane synthesis. Hypertension 1993; 21(6 Pt 2):1024- 9.

Shenkin A. The key role of micronutrients. Clin Nutr 2006; 25(1): 1– 13.

Witschi JE. Short-Term Dietary Recall and Recording Methods. In: Willet W, eds. Nutritional Epidemiology. New York: Ford University Press; 1990. p.52- 6.

Jacques PE, Sulsky SI, Sadowski JA, Phillips JC, Rush D, Willett WC. Comparison of micronutrient intake measured by a dietary qestionnaire and biochemical indicators of micronutrient status. Am J Clin Nutr 1993; 57(2): 182- 9.

Chen F, Cole P, Wen L, Mi Z, Trapido EJ. Estimation of trace element intake in Chinese farmers. J Nutr 1994; 124(2): 196- 201.

Adamson AJ, Foster E, Butler TJ, Bennet S, Walker M. Non-diabetic relatives of type II diabetic families: dietary intake contributes to the increased risk of diabetes. Diabet Med 2001; 18(12): 984- 90.

American Diabetes Association. Criteria of diagnosis of diabetes mellitus. Diabets Care 2003; 26 (Suppl 1): S12.

Kapil U,Verma D, Goel M, Saxena N, Gnanasekaran N, Goindi G, et al. Dietary intake of trace elements and minerals among adults in underprivileged communities of rural Rajasthan, India. Asia pacific J Clin Nutr 1998; 7(1): 29- 32.

Abdulla M, Behbehani A, Dashti H. Dietary intake and bioavailability of trace elements. Biol Trace Elem Res 1989; 21: 173- 8.

Ridaura RL,Willett WC, Rimm EB, Liu S, Stampfer MJ, Manson JE, et al. Magnesium Intake and Risk of Type II Diabetes in Men and Women. Diabetes Care 2004; 27(1): 134– 40.

Nourmohammadi I, Kocheki-Shalmani I, Shaabani M, Gohari L, Nazari H. Zinc, copper, chromium, manganese and magnesium levels in serum and hair of insulin-dependent diabetics. Archives of Iranian Medicine 2000; 3: 129- 32.

Kao WH, Folsom AR, Nieto FJ, Mo JP, Watson RL, Brancati FL. Serum and dietary magnesium and the risk for type II diabetes mellitus: the Atherosclerosis Risk in Communities Study. Arch Intern Med 1999 Oct 11; 159(18): 2151- 9.

Rama Chandran P. Nutrition in pregnancy. In: Gopalan C, Kaur S. Women and Nutrition in India. New Delhi: Nutrition Foundation of India; 1989. p. 153- 93.

Songchitsomboon S, Komindr S, Piaseu N. Zinc and copper intake and sources in healthy adults living in Bangkok and surrounding districts. Biol Trace Elem Res 1998; 61(1): 97- 104.

Hagglof B, Hallmans G, Holmgren G, Ludvigsson J, Falkmer S. Prospective and retrospective studies of zinc concentrations in serum blood clots, hair and urine in young patients with insulin dependent diabetes mellitus. Acta Endocrinol 1983; 102(1): 88- 95.

Moccohegianai E, Boemi M, Fumelli P. Fabris N. Zinc dependent low thymic hormone level in type I diabetes. Diabetes 1989; 38: 932- 7.

Singh RB, Niaz MA, Rastogi SS, Bajaj S, Gaoli Z, Shoumin Z. Current zinc intake and risk of diabetes and coronary artery disease and factors associated with insulin resistance in rural and urban populations of north India. J Am Coll Nutr 1998; 17: 564– 70.

Kinlaw WB, Levine AS, Morley JE, Silvis SE, McClain CJ. Abnormal zinc metabolism in type II

FA, Khan AR, et al. Copper, zinc and magnesiumlevel in non - insulin - dependent diabetes mellitus. Postgard Med J 1998; 74: 665- 8.

Mateo MC, Bustament JB, Quiros JF, Manchado OO. A study of the metabolism of zinc, its metalloenzymes in diabetes mellitus. Biomedicine 1975 30; 23(4): 134- 6.

Pittas AG, Dawson-Hughes B, Li T, Van Dam RM, Willett WC, Manson JE, et al. Vitamin D and Calcium Intake in Relation to Type II Diabetes in Women. Diabetes Care 2006; 29(3): 650- 6.

Mertz W. Chromium research from a distance : from 1959-1980. J Am Coll Nutr 1998 Dec; 17(6): 544- 7.

Rabinowitz MB, Levin SR, Gonick HC. Comparisons of chromium status in diabetic and normal men. Metabolism 1980; 29 (4): 355 - 64.

Valerio G, Franzese A, Poggi V, Patrini C, Laforenza U, Tenore A. Lipophilic thiamine treatment in long-standing insulin-dependent diabetes mellitus. Acta Diabetol 1999; 36(1-2): 73- 6.

Montonen J, Knekt P, Arvinen RJ, Reunanen A. Dietary Antioxidant Intake and Risk of Type II Diabetes. Diabetes Care 2004; 27(2): 362- 6.

دانلود

چاپ شده

2008-03-18

شماره

نوع مقاله

مقاله پژوهشي

مقالات بیشتر خوانده شده از همین نویسنده

1 2 3 > >>