بررسی اثر ضدباکتریایی عصارهی آبی برگ بنه (Pistacia atlantica)، گیاه بومی جنوب شرق ایران، بر روی تعدادی از باکتریهای دهان و مجرای گوارش
DOI::
https://doi.org/10.22100/jkh.v16i3.2543چکیده
مقدمه: امروزه مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها، موجب گسترش مقاومت آنتیبیوتیکی شده است. از طرفی بهدلیل عدم اطمینان از پایداری و ایمنی آنتیاکسیدانهای ساختگی، مصرف آنها توصیه نمیشود. از گیاهان بهعنوان منبع قابل اطمینان و طبیعی از آنتیاکسیدانها میتوان استفاده کرد. گیاه بنه با نام علمی Pistacia atlantica بهدلیل وجود ترکیبات مختلف و خاصیت ضدباکتریایی آن قابل توجه است. هدف این مطالعه، بررسی اثرات آنتیباکتریال عصاره آبی برگ بنه بر روی شش مورد از باکتریهای دهان و مجرای گوارش بود.
مواد و روشها: در این مطالعه مقادیر حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظتکشندگی (MBC) عصاره آبی برگ بنه علیه 6 گونه باکتریایی بهروش براث میکرودایلوشن مشخص شد. هر آزمایش سه بار تکرار شد. نتایج با استفاده از نرمافزار SPSS بهوسیله آزمونهای آماری One-Way ANOVA و Least Significant Difference (LSD) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: همه باکتریهای مورد بررسی به غلظتهای متفاوتی از عصاره آبی برگ بنه حساس بودند. میانگین MIC عصاره آبی بنه در بین باکتریهای مورد مطالعه تفاوت معنیداری داشت (05/0P<). بهطوری که حساسیت باکتریهای گرم مثبت بهطور معنیداری نسبتبه باکتریهای گرم منفی به عصاره بیشتر بود (05/0P<). میانگین MBC عصاره آبی بنه در بین باکتریهای مورد آزمایش تفاوت معنیداری را نشان نداد (253/0P=).
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که عصاره آبی برگ بنه دارای خاصیت ضدباکتریایی میباشد که میتوان از آن در صنایع غذایی و داروسازی استفاده کرد.
چاپ شده
شماره
نوع مقاله
مجوز
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.