روند شاخص توده بدنی در 15 سال اخير در ايران؛ مرور سيستماتيک و متا آناليز
DOI::
https://doi.org/10.22100/jkh.v5i0.992کلمات کلیدی:
شاخص توده بدنی، ايران، مرور سيستماتيک، متاآناليزچکیده
مقدمه: امروزه اپيدمی چاقی در جهان در حال وقوع است بهطوريکه بيشتر باربيماری مربوط به آن مربوط به کشورهای درحال توسعه است. يکی از شاخصهای مهم جهت بررسی وضعيت آن در جوامع، بررسی روند تغييرات شاخص توده بدنی (BMI) است. اين مطالعه ثانويه جهت بررسی اين روند در طی سالهای اخير به تفکيک گروههای جنسی و سنی در ايران طراحی و اجرا شده است.
مواد و روشها: اين مطالعه با روش مرور سيستماتيک، مطالعات قبلی و گزارشات چاپ شده و در حال چاپ که BMI را در جامعه ايرانی مورد بررسی قرار داده بودند را با استفاده از ابزار مشخص مورد نقد قرار داده و مطالعاتی که از اعتبار کافی برخوردار بودند را وارد مرحله استخراج و آناليز شدند. منبع جستجوی منابع، بانکهای اطلاعاتی خارجی (Medline و EMBASE) و داخلی (Iranmedex، SID، INL، Irandoc) و گزارشات وزارت بهداشت بود. با استفاده از دستورات Meta در نرمافزار STATA آناليز با مدل تصادفی انجام شد.
يافتهها: نهايتاً 37 مطالعه وارد مرحله آناليز شدند. اينها در مجموع شامل 119298 مرد و 106598 زن بودند. ميانگين BMI در مردان و زنان بهترتيب (محدوده اطمينان 95%، 4/24 - - 3/25) 8/24 و (محدوده اطمينان 95%، 9/25 -1/27) 5/26 بود (001/0>P). مدل متارگرسيون سن و جنس را بهعنوان دو فاکتور مهم در ايجاد هتروژنيتی در BMI افراد معرفی کرد. ميانگين BMI در مردان از kg/m2 2/22 در گروه سنی زير 20 سال تا kg/m2 4/25 در دهه ششم زندگی افزايش میيابد. ميانگين BMI در زنان در همه گروههای سنی از مردان همگروه بيشتر است. روند افزايشی در مردان در دهه سوم زندگی ثابت شده در حاليکه در زنان اين روند همچنان افزايش دارد. روند تغييرات BMI در چند سال اخير در زنان هميشه بيشتر از مردان بوده است.
نتيجهگيری: وضعيت چاقی در ايران، بهخصوص در زنان، در محدوده خطر قرار دارد. نسبت به مردان، زنان همواره در خطر بيشتری برای چاقی قرار داشتهاند. سرعت چاقی در دهه سه و چهار زندگی بيشتر از ديگر مقاطع عمر است. در طی سالهای اخير مداخلات و برنامههای پيگيرانه چندان مؤثر نبوده و تغييری در جهت بهبود روند چاقی بوجود نيامده است.
دانلود
چاپ شده
شماره
نوع مقاله
مجوز
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.